Друго 

Има ли място Биткойн в ежедневието ни?

Технологичните иновации се увеличават с изключително темпо за последните десетилетия. Сега най-слабите устройства сред мобилните телефони са в пъти по-мощни отколкото са били най-сериозните компютри навремето. И все пак са изстреляли ракета в космоса с по-малко от половин мегабайт RAM.

Преди време свръзката между хората беше телефонни разговори на дълги разстояния, което излизаше доста скъпо. Ами преди това? Хората съвсем буквално “са си викали под прозорците”. Сега вече има интернет. Има видео разговори, чатове и т.н, което позволява на всеки да се свърже с познати и непознати по целия свят.

Разбира се, все още не сме стигнали дотам, че да виждаме летящи коли по улиците, но дигиталната епоха е на прага ни, както се вижда от все по-масовото приемане на криптовалутите. Въпросът в случая дали използването на Биткойн (BTC) в ежедневието ни има място в бъдещето на човечеството?

Като изключим инвестициите и трейдинга, има редица индустрии, които вече приемат Биткойн (BTC) като средство за разплащане, което е показателно за това как екосистемата на криптовалутите се развива през последните няколко години.

Магазини

Когато човек се разхожда по улиците, няма да му е трудно да забележи поне едно място, на чиято витрина да е залепен стикер показващ, че приемат Биткойн като средство за разплащане. В този случай, обаче, таксите за транзакции не оправдават напълно използване на BTC за купуване на кафе, хляб, вафли, напитки, дрехи и т.н. Волатилността играе сериозна роля при обмена на BTC за продукти.

Недвижими имоти

Не малко фирми се занимават с продажбата на имоти за Биткойн, като един подходящ пример за това е Propy. Propy е стартъп, основан от българи, който позволява закупуването на недвижими имоти чрез интелигентни договори. С прости думи, тази компания позволява на купувачите и продавачите да извършват транзакциите за покупката/продажбата и прехвърлянето на собственост на имот изцяло онлайн.

Туристически пътувания

Редица фирми вече предлагат резервации на самолетни билети и хотели изцяло чрез използването на криптовалути.

Заслужава да се отбележи, че все още няма толкова много компании, които да предлагат подобен тип услуги. Това е свързано с несигурните политики от страна на регулаторите. Прави впечатление, че се наблюдава обратната ситуация сред хората – всеки ден все по-голям брой собственици на имоти са готови да продадат имотите си за Биткойн. Подобни сделки привличат хората със своята бързина, надеждност и минимални проблеми с бюрокрацията.

Образование

Как да харчим Биткойн в образователна сфера? Честно казано, няма толкова много образователни институции, които са готови да приемат BTC като плащане, но този списък непрекъснато нараства.

Първият университет, който започна да приема криптовалути, беше една от най-големите образователни институции в Кипър. Примера бе последван от други два университета: King’s College (САЩ) и University of Cumbria (Великобритания) се присъединиха към дигиталната икономика. Към този списък беше добавен също един от най-големите университети в Швейцария.

Приложения, музика, филми и игри

Microsoft приема Биткойн като средство за плащане в своите магазини за приложения, което означава, че можете да изтеглите музика, игри и услуги, и да плащате за тях с BTC.

Много артисти пускат албумите си за продажба, като същевременно освен традиционните валути приемат и криптовалути.

Има вече доста аналогови фирми на Spotify и Netflix, които са базирани на блокчейн и приемат Биткойн за месечните си абонаменти.

Плащане на данъци

Няколко щата в САЩ, като например Охайо, приемат Биткойн за изплащането на дължимите данъци. Това само по себе си е достатъчно доказателство за хората да разберат, че криптовалутите имат място в ежедневието ни, след като държавна институция приема дигитални активи за нещо толкова значимо като плащане на данъчни задължения.

Благотворителност

Филантропията е все по-нашумяваща тема в света на Биткойн и криптовалутите. Пример за това е неправителствена организация BitHope, която е създадена от един от първите Биткойн и блокчейн ентусиасти в България, Владислав Драмалиев. Самият проект стартира през 2014г, като настоящите кампании са доста разнообразни – от подпомагане на деца, до български технологични проекти и актуални кампании като тази на SOS Детски Селища.

Заключение

Това са само част от отраслите, които прилагат успешно използването на Биткойн в своята дейност.

Един от най-важните аспекти на утрешния ден, който може да бъде представен днес, е акцентът върху неприкосновеността на личния живот.

През 20 век хората биваха все по-контролирани от държавата, тъй като банките и други институции можеха да проследяват покупки, банкови депозити и други икономически дейности. Бъдещето е сега, тъй като криптовалутите се борят да върнат личните финансови взаимодействия на хората в техните ръце.

Според проучване на гигантът за управление на дигитални активи, Grayscale, вече над 100,000 търговци и организации по света приемат Биткойн като разплащателно средство за продуктите и услугите си.

Предстои много за най-голямата криптовалута, като е ясно, че все още е в начален стадий на развитие. Тепърва предстоят подобрения и приемане от хората. Едно е ясно – в сравнение с преди близо 10 години, в днешно време са малко хората, които не са чували за Биткойн. С други думи, е въпрос на време докато хората не осъзнаят стойността на новия клас активи и не го усъвършенстват до такава степен, че да може безпроблемно да се интегрира в ежедневието на всеки един човек.

Related posts

Leave a Comment