Лаптоп 

Какво да направите, ако клавиатурата на лаптопа ви спре да работи

Почти на всеки се е случвало, както си пише на лаптопа и изведнъж един или няколко клавиша да спрат да работят. Или още по-лошо – цялата клавиатура да откаже. И въпреки, че може да се окаже проблем, изискващ вниманието на специалисти с опит в ремонта на клавиатури, има няколко неща, които можете сами да опитате, за да спасите положението.

 

Проверете за паднали трохи

Обърнете лаптопа надолу, под ъгъл, и го изтръскайте. Понякога, ако сте хапвали над лаптопа, може да са попаднали трохи под копчетата. По-вероятно е това да се случи с някой по-стар модел, но и новите не са 100% защитени.

 

Ако имате прахосмукачка за лаптоп, минете набързо навсякъде по клавиатурата. Ако един или два клавиша не работят заради малко разлята течност върху тях, вземете попивателна кърпа или кухненска хартия и внимателно попийте капките, като може предварително да напоите леко кърпата със специален почистващ препарат. Ако разлятото количество течност е по-обилно, вече ремонтът става по-сложен.

 

Рестартирайте лаптопа

Обикновено с “рестарт” се оправят доста моментни бъгове. Ако тъчпадът и мишката не работят, задръжте бутона за включване/изключване за 10 секунди и спрете лаптопа. Пуснете го отново след минута. Ако това действие не помогне, продължете да четете надолу.

 

Проверете батерията

Понякога трябва да се направи повече от рестартиране на системата. Изключете лаптопа, но преди да го включите пак, извадете батерията, изчакайте 1 минута, сложете я пак, и стартирайте отново лаптопа.

 

Проблем с драйверите

Този проблем се появява, когато инсталирате някакъв софтуер и/или изключвате лаптопа си директно от копчето, без “Shut down” командата.

 

Проверете “Device Manager”-а на лаптопа си. Ако виждате жълт удивителен знак пред полето за клавиатурата, или въобще не виждате иконката за клавиатура, посетете уебсайта на производителя и свалете актуалните драйвери за клавиатурата. Може да ви се наложи да ползвате резервна клавиатура през USB-то, докато оправите вградената.

 

Проверете за вируси

Не е изключено клавиатурата ви да е спряла да работи, вследствие на вирус. Сканирайте системата си за вируси и предприемете адекватни действия, в случай че откриете нещо нередно.

 

Слаби връзки

Понякога клавиатурата губи връзка с дънната платка, и когато това се случи, бутоните работят от време на време, или изобщо не работят. Ако сте достатъчно сръчни, можете да отворите кутията и да закачите кабела на клавиатурата. За повечето модели има и публикувани схеми е интернет, които да ви помогнат. Ако не се чувствате сигурен в действията си, обърнете се към специализиран сервиз за лаптопи.

 

Дефектна клавиатура

Ако лаптопът ви е още в гаранция, е най-добре да се свържете с производителя. Ако се установи производствен проблем, освен че ще ви помогнат адекватно, ще бъде и безплатно за вас. Добър съвет е, преди да изпратите лаптопа си за ремонт, да направите резервно копие на важната информация от хард диска. За всеки случай.

 

Включете USB клавиатура

Ако всичките ви опити да оправите клавиатурата се провалят, а имате важна работа, ще се наложи да свържете външна клавиатура през USB порта. Така, временно ще се справите със ситуацията.

 

Със сигурност неработещата клавиатура е неприятен проблем, който в някои спешни ситуации може да не търпи отлагане. С посочените по-горе идеи, се надяваме, че сме успели да ви насочим към успешното справяне с повредата. Разбира се, тя може да е доста сериозна и да нямате възможност да я отстраните сами. В такъв случай, подходете внимателно към проблема и се обърнете за помощ към някой надежден сервиз за лаптопи.

Related posts

Leave a Comment