Друго 

Какво е важно да знаем за охлаждането и отоплението с климатици?

Когато настъпи време за радикална промяна на електроуредите в дома, е добре да се направят някои проучвания, преди да се вземе окончателно решение. Това се отнася най-вече за охлаждането и отоплението с климатици, които стават все по-надеждни с течение на времето и вече не крият рискове от изсушаване на въздуха. Оптимално изработените хиперинверторни модели, например, са с максимално висока енергийна ефективност от клас А+++, който е съобразен с най-високите стандарти за пестене на електроенергия и минимизиране на отделянето на вредни емисии. Преди да се избере климатик, е добре да се преценяват факторите, които определят необходимата мощност, като големина на пространството, което ще се отоплява или охлажда, както и типа изолация, районът и геометрията на пространството. Колкото по-сложно и начупено е едно помещение, толкова по-трудоемко би било да се поддържа една определена температура навсякъде, особено от климатик с по-малка мощност. Източник: климатици на http://klimashop.bg/brands.html Съответно при една не много стабилна изолация, климатикът би се включвал в работен режим много по-често и това не би било твърде икономично в крайна сметка.

Какво е важно да знаем за охлаждането и отоплението с климатици? За да работи оптимално, климатикът, е добре да се спазва необходимата профилактика на филтрите. Някои модели притежават удобни за миене филтри, които е добре да се почистват по-редовно, а други имат автоматична функция за самопочистване, която изисква поддръжка само веднъж на 5 години. По отношение на пиковите сезони с големи температурни величини, се препоръчва да се щади машината, като не се възлагат твърде големи изисквания за резки температурни смени. Това означава, че при всяко включване на уреда, е по-добре температурите да се задават с постепенно покачване или намаляване и то в определени граници. Свръхнатоварването може да бъде рисково за машината, а и изисква много повече електроенергия. Специалистите съветват през лятото да не се задават темпепратури по-ниски с 10 или 12 градуса от външните. Освен това, за да се подпомогне работата на климатика, е добре да не се отварят прозорците и вратите през деня, за да не нахлува горещ въздух, който допълнително да затруднява работата на уреда. Също така, могат да се поставят и плътни завеси, които да стоят спуснати през деня, а проветряването може да остане за по-хладните нощни часове.

За през зимата, климатикът е добре изобщо да не се изключва, тъй като поддържането на една температура изисква по-малко мощност, отколкото ако се налага да работи отначало за затоплянето на въздуха и стените в помещението. Всяко включване изисква максимална начална мощност, а освен това през зимата климатиците имат нужда от размразяване, което се случва автоматично, при включен уред. Все пак, изолацията е един от основните фактори, за които е добре да се погрижим, за да разчитаме на оптимално охлаждане и отопление с климатици. Останалите по важност фактори са внимателното отношение и профилактиката. При тези условия се удължава животът и ефективността на добрия уред. Всичко е въпрос на съчетание от фактори и на информираност, което в крайна сметка се отразява с ежемесечно намалените разходи за електроенергия и ежедневно с максималния комфорт, който е създал висококласния модел. Избираме сами.

Related posts

Leave a Comment