Друго 

Как да изберем шосеен велосипед

Карането на колело може да използвате като развлечение, като начин да стигате до работното си място, да пазарувате и дори да го превърнете в професия. Велосипедите можем да разделим на няколко основни вида, а именно шосейни, планински и градски. Всеки от тях има различни характеристики и би вършил най-добра работа на местата, за които е предназначени. Ако сте решили да се сдобиете с шосейно колело, то определено има няколко неща, с които да се съобразите. Само така ще успеете да се насладите на безпроблемно каране.

Как се кара шосеен велосипед

Първото нещо, за което трябва да помислите е вашата сигурност. За целта се сдобийте се с подходяща екипировка или поне каска, която, при инцидент, може дори да ви спаси живота. Шосейните велосипеди могат да се карат както от начинаещи, така и от професионалисти. Карането става по два основни начина, спрямо позицията на вашето тяло. Едните модели се карат в по-ниска позиция, която в същото време е доста аеродинамична, докато другите позволяват колоездене в по-изправено състояние на тялото. Важното е да уцелите правилния размер, за се движите спокойно. Неправилният размер може да причини болка, както и изключително много влияе на ефективността от въртенето на педалите.

Как се настройва седалката на шосейния велосипед

Трудно ще успеете да я настроите още от първия път, но с няколко опита, със сигурност, ще достигнете до успех. На първо място преценете нейната височина. Съществуват редица народни методи, които помагат да прецените коя е най-подходящата височина. Най-лесно и бързо е просто да пробвате, докато прецените, че вече е подходяща.  След това регулирайте седалка напред и назад. Отново съществуват редица методи, които може да използвате. Важно е да знаете, че добре настроената седалка трябва да бъде хоризонтални, като е позволено минимално отклонение. В случай, че не е така – започнете наново или потърсете допълнителна помощ.

Колко тежи подобно колело

Това е най-лекият вид велосипеди, като съществуват модели, тежащи едва 3 килограма. Разбира се всичко зависи от подбраните в него части като кормило, рамка, спирачки и други. Гумите също са по-тесни, в сравнение с тези на останалите видове. Шосейният велосипед е подходящ за няколко основни цели:

  • дълъг преход;
  • придвижване;
  • обиколка на даден район;
  • състезания;
  • поддържане на добро здравословно състояние.

Каква е разликата му с останалите видове

Първото, което отново ще споменем е много по-леката му конструкция. Подходящо е за равни асфалтови участъци в добро състояние. Другите видове можете да използвате и на по-неравни терени. Стойката ви, когато карате също е различна. На някои модели можете да добавите калници, място за багаж и други аксесоари. Най-важното, когато избирате е да знаете с каква цел ще използвате своята нова покупка. Потърсете помощта на консултант, в случай, че изпитвате затруднения.

Related posts

Leave a Comment