Друго 

Най-добрите зимни хобита, които всеки може да практикува

Тъй като дните стават по-малки и температурите започват стремглаво да падат, е много лесно да изпаднете в сезонна депресия. Стресът от подготовка за идващите празници, декорирането и пазаруването могат да изтощят всеки. И въпреки че именно студените вечери е най-подходящото време човек да обуе чифт вълнени чорапи и да си пусне филм, този период на годината може да бъде чудесно време и за започване на ново хоби (или две). Освен това практикуването на нещо ново е своеобразна терапия срещу стрес, възможност за нови умения, а защо не и нови запознанства. Ето някои от любимите хобита на открито и закрито за зимата, които са подходящи за начинаещи и които можете да правите сами или с група.

  1. Нови развлекателни снежни спортове

Кой каза, че няма какво да се прави на открито през зимата? От снежно колоездене, през сноуборд, до ски или сноукайтинг и кънки, има толкова форми на развлекателни снежни спортове, от които може да се избира. И докато ски и сноуборд са любими на всички класически спортове, сега е идеалното време да се опитат и нови забавления като каране на колело по сняг, бързо ходене по сняг, кърлинг, хокей. А в случай, че екстремните спортове не са в кръвта ви, може да се предизвикате и да излезете на разходка в планината.

  1. „Направи си сам“ свои собствени килими и текстил

Надали нещо създава по – голям уют в една стая от топъл килим, когато навън е студено? А защо тази година не опитате да направите свой собствен? Необходима е известна практика, за да се овладеете изкуството, но усилията си заслужават. Не само, че килимът „Направи си сам“ е по-евтин от това, което бихте купили, но можете да го персонализирате и да го направите в точния цвят, форма и дизайн, за да пасне на стила на дома ви. Всичко, от което се нуждаете, е малък стан, платно, прежда и обръч (или рамка).

  1. Шиене на гоблени

Много хора смятат, че шиенето на гоблени изисква много умения и това не е за всеки. Истината е, че реално и деца могат да се справят с това. За щастие днес има места, откъдето може да се сдобиете с много качествени материали, за да започнете да практикувате това чудесно хоби. Какво ви трябва? Необходимите материали включват подходящ плат за бродиране, игла и конци за бродиране, основата – гергеф за гоблени и схемата, по която ще шиете.

Има различни методи за шиене на гоблени, но най-разпространените са шиене на кръст и шиене на полукръст. Що се отнася до платовете, те могат да бъдат твърд и плътен памучен плат  с малки дупчици или мек и фин за бродиране. Ако сте новаци в шиенето на гоблени, е добре да изберете схема, която е по-лесна за изпълнение. Винаги към всеки гоблен има ясни и точни указания за начина на шиене, както и какви конци и плат трябва да се използват.

  1. Настолни игри

Като деца често много от нас играеха карти, шах, монополи, табла, Не се сърди човече….За съжаление с напредването на технологиите много от тези игри бяха заменени от електронни и компютърни игри или онлайн версии. В последно време обаче интересът към добрите стари настолни игри трайно се завръща. Според експерти това се дължи на желанието на хората да имат жив контакт, да усетят, че срещу тях има реален образ, а не екранен.

В крайна сметка игрите са сравнително евтини и могат да обединят цялото семейство. Изберете игра според възрастта и интересите, както и според броя хора, които ще се забавляват. 

  1. Онлайн клас по готвене

Карантината направи много хора добри готвачи, но нищо не пречи да усъвършенствате уменията си. В YouTube има много безплатни видеоклипове и канали, които да следвате и с които може да усвоите нови умения. Ако пък искате достъп до уроци от множество световноизвестни готвачи, има канали, през които да се регистрирате за майсторски класове на световни готвачи.

Related posts

Leave a Comment