Друго 

Парапети за веранди и беседки

Верандата е все още нещо ново, не напълно усвоено от архитектурата преимущество, което има своя скрит чар. Верандата е междинно пространство, което разделя входа от външния свят; което кани посетители и едновременно с това е част от екстериора на Вашия дом. Ползва се за почивка, за вечеря и закуска, а понякога дори и за спалня. Верандата може да е отворена, полузатворена или напълно изолирана, като отделно помещение.

Видове парапети за веранда

Изборът на правилния парапет  не винаги е въпрос на личен вкус или наличност в магазина. В повечето случаи това зависи от екстериора на Вашия дом и климатичните условия. Например, ако живеете в район, където е много ветровито и дъждовно, дървото не е подходящ материал за Вас. От друга страна, ако зимата е по-дълга, надали обикновените алуминиеви парапети ще са най-добрият избор.

1. Дървени парапети – правят се от масивен дървен материал. Най-често са лакирани, което е напълно достатъчно, докато на запад те са предимно боядисани в бяло. Положителните страни на дървото са, че е достъпно, лесно се обработва и има традиционен вид. Отрицателната страна е, че ще трябва всяка година да проверявате за термити, тъй като за разлика от стълбището вътре в дома Ви, верандата е изложена на постоянен риск.

2. Метални парапети – идеалното решение, ако сте традиционалист и държите на външния вид. Най-често срещани са опростените алуминиеви парапети, от неръждаема стомана, чугун, винил и желязо. Способни са да издържат на всякакви условия, години наред. Единствената им отрицателна черта е, че правят конструкцията на верандата по-тежка – имайте го предвид в плановете си.

3. Стъклени парапети – ако живеете край морето или на място с предимно горещ климат, стъклените парапети ще Ви отворят нова, неподозирана гледка. Ръкохватките и решетките обикновено са част от алуминиеви парапети, а крилата – от закалено стъкло или плексиглас, в зависимост от Вашия бюджет. Някои веранди имат пълно остъкляване, най-вече когато къщата се намира на първа линия.

4. Комбинирани парапети – предпочитан и компромисен начин за избор на парапет, като могат да се съчетаят метал със стъкло, метал с дърво, стъкло с дърво и т. н. Всичко зависи от това дали държите верандата да изпъкне или да се слее с фасадата на къщата.

Какво още трябва да знаете?

– най-добрата височина за парапет е метър;

– преди да започнете да изграждате своята веранда, изберете на кое държите повече – на гледката или на самостоятелността. От това зависи височината на парапета.

– ако живеете на място с непостоянен климат, можете да сложите в допълнение дървени прозорци с щори, дори да предпочитате алуминиеви парапети;

– всяко стълбище, което има повече от четири стъпала, задължително трябва да има парапет.

Беседка

Отлична алтернатива на верандата е беседката. В различните култури и религии беседката се строи от тухли, бетон или дърво. Днес е позната повече като част от паркове и градини, както и като идеално място за пикник. Беседката се състои от няколко основни части – покрив, заграждение, маса и пейки. Подът може да е бетонна плоча, дървен или конструкцията да е построена направо върху тревата. Парапетите са основно дървени или метални, като са или само с хоризонтални решетки, или с вертикални.

Related posts

Leave a Comment