Друго 

Престъпления, разкрити с помощта на камери за видеонаблюдение  

 

 

Макар наличието на камери за видеонаблюдение често да предотвратява престъпленията още преди да са се случили, има ситуации, в които, въпреки това, нарушителите решават да действат. Дали от незнание, че биват заснемани, или от надежда, че никой няма да прегледа записите – престъпления, все пак, се случват.

Но, за щастие, там, където се е случил незаконен акт и има камери, е изключено като възможност да не се прибегне до тях, дори и само с информативна цел и по-детайлно запознаване със случилото се. А в някои случаи, дори, камерите са помогнали за цялостното разплитане на мистерията и престъплението.

Ето някои от случаите, в които камерите са разшифровали престъпления.

Отвличането на Карлеша Фрийланд-Гейтър във Филаделфия събира особено голямо обществено и медийно внимание, когато записите от камера за видеонаблюдение са излъчени и хората стават свидетели на заснетото отвличане. Макар и похитителят да е с качулка и лицето му да не се вижда, всъщност онова, което го издава, е автомобилът му, който също влиза в полезрението на видеокамерата. По него властите успяват да идентифицират извършителя.

Интересен е случаят с група мъже, отново във Филаделфия, които, необезпокоявано бродейки по улицата, решават да нападнат двама хомосексуалисти. За щастие, деянието е заснето от видеокамери. Записът е разпространен в мрежата, където предизвиква голям медиен отзвук. Интересното в случая е, че потребителите от социалните мрежи сами поемат инициативата да разгледат обстойно записа и да търсят уличаващи следи, които биха им помогнали да идентифицират участниците на голямата стрийт банда. Един потребител решава да разгледа заведенията в района на престъплението и с изненада открива, че няколко от евентуалните извършители са споделили местоположението си в ресторанта малко преди нападението. Открието му е взето предвид от органите на реда и групата е поведена под наказателна отговорност.

Изчезването на Хана Греъм разтърсва обществеността в Шарлотсвил, Вирджиния. Седмици, след като е отишла там, за да учи в колеж, Хана изчезва мистериозно след парти. Няколко дни по-късно тялото й е открито. Нещастният инцидент и тайнствеността около него не оставят семейството и близките на Хана на мира. Затова се прибягва до камерите за видеонаблюдение, разположени на няколко места из градчето. На доста от тях Хана е заснета на път за общежитието след края на купона. По-късно се появява и неин спътник – медицинският работник Джеси Матюс, който в миналото е бил обвиняван в сексуално насилие. Същият е поведен под наказателна отговорност, въпреки че е пледирал невинен.

 

 

 

Related posts

Leave a Comment