Slider Друго Мрежа 

Стандартът Cat.6 при мрежите отбеляза 20 години на пазара

Cat.6 при мрежите за данни, която се превърна в ключов фактор за преминаване към ерата на гигабитoвата офисна комуникация, тази година отбелязва своята 20-годишнина. „Cat.6 революционизира трафика на данни, позволи навлизането на широколентовия интернет достъп на работното място и проправи пътя към дигитализацията“, коментират по този повод експертите от R&M, разработчик и доставчик на кабелни системи за висококачествени мрежови инфраструктури.

Именно Cat.6, заедно с универсалния конекторен формат RJ45, е технологията, отговорна за „квантовия скок“ в информационните технологии, свързаността и преноса на данни. Благодарение на нея стана възможно увеличаването на скоростта на предаване на данни и разширяването на честотната лента до 250 MHz. След нейното въвеждане преди 20 години вече е налице пренос на такива големи обеми от данни, каквито преди това не беше възможно да бъдат осъществени. Дори днес, 20 години по-късно, Cat.6 все още е най-често прилаганата в практиката мрежова свързаност в световен мащаб. Модул Cat.6 се намира във всеки втори порт на мрежи за данни и телекомуникации. В допълнение, последващата Cat.6A (Advanced), въведена десет години по-късно, проправи пътя за скока към етернет мрежите със скорост на преноса на данни 10 Gbit/s.

Cat.6 се въвежда със стандарта ISO/IEC 11801 (второ издание). Той дефинира предаването на данни чрез използване на протокола етернет/интернет с честотна лента 250 MHz и скорост 1 гигабит в секунда (1 Gbit/s) на разстояние 100 метра по меден кабел с усукана двойка. Основните области на приложение са структурно окабеляване за мрежи за данни в офиси, центрове за данни, фабрики и функционални сгради от всякакъв вид.

Още по време на разработката на стандарта за Cat.6 R&M взима активно участие в сформираните за целта международни експертни комисии. В допълнение, компанията стартира работа в областта още през 1999 г. – преди да бъдат окончателно приети параметрите на преноса. В резултат R&M разработва собствен модул Cat.6 и открива производствена фабрика в Бубикон, Швейцария, близо до своята централа. Първите хиляда бройки от този модул са доставени на клиент във Винтертур (Швейцария) на 2 август 2000 г. R&M става първата компания, която произвежда модули Cat.6 напълно автоматизирано, с високо качество и нула дефекти.

На 1 август, националния празник на Швейцария, компанията отбеляза 20-годишнината на Cat.6. „Нашият принос към старта на ерата на Cat.6 преди 20 години е истинска швейцарска история за успеха“, коментира Матиас Гербер, маркетинг мениджър за LAN окабеляване в R&M. Той оглавява проекта за Cat.6 от самото му начало. „R&M е доказателство, че конкурентоспособното производство в Швейцария е възможно, както и че дългосрочните инвестиции създават висока стойност. Нашият фокус са водещите пазари, които очакват производителността и резервираността при преноса на данни да надхвърлят стандартните параметри”, допълва Матиас Гербер.

Още през 2000 г. R&M надвишава сериозните изисквания за компонентите от Cat.6 с първия си модул, който пуска на пазара. Скоро след това индустрията определя продукта на R&M като „модул синьо чудо“ заради неговото изключително качество. И днес дори той все още се разглежда като най-надеждната мрежова свръзка в света. В допълнение, R&M е единственият производител, който не използва печатни платки за компенсация за Cat.6. Това означава, че сигналите за данни преминават без преход директно от кабелната свръзка към контакта. Благодарение на модула Cat.6, R&M се утвърди като водещ производител и световна марка за конектори RJ45. Днес повече от 100 милиона модула Cat.6, произведени от R&M и инсталирани в целия свят, гарантират бързо предаване на данни, а R&M е един от трите най-големи производители на конектори тип RJ45 в Европа.

Related posts

Leave a Comment