Столче за кола – топ правила за безопасност на деца в автомобила

Най-ефективният метод да се гарантира безопасността на малките пътници в колата е, чрез използване на специални системи за обезопасяване – седалки за автомобили.

Изборът и покупката на столче за кола, трябва да следва някои правила за безопасност!

Характеристики на детски стол за автомобила:

Изберете модел столче за кола, оборудван с предпазен колан с триточкова система. При някои модели има опция да замените единичен колан с точкова система от 3 заключвания. За да се спази това условие столчето трябва да има централна задна закрепваща точка.

Моделите столчета за деца варират от 0+ и 1 години и килограми от 0 до 9 кг. Те имат предпазни колани и се закрепят към седалката с помощта на вътрешния пояс.

Автомобилните детски столчета от групи 2 и 3 са за деца от 15 до 36 кг, от 3 до 12 годинки. Те нямат вътрешни колани, а децата се закрепват с помощта на предпазни колани от самите седалки на автомобила.

Алтернативен начин за монтаж на детско столче за кола е системата ISOFIX. Това е твърдо прикрепване, което осигурява по-добра защита на детето. В момента такава система се счита за най-сигурна за превоз на най-малките пътници на възраст 0, 0+ и 1 годинки.

Видове седалки за децата в автомобила:

Според стандарта EC всички столчета за автомобили са разделени на групи в зависимост от теглото на детето, възрастта и височината му, както и от категорията, според вида на превозното средство.

Ето основните групи:

“0” – така наречената “люлка”: устройство за задържане, което е разположено срещу посоката на движение, с предпазен колан 70 см. Той се използва за транспортиране на деца до 6 месеца в легнало положение;

Столче за възраст “0+” – монтира се срещу посоката на движение с предпазен колан до 80 см за деца под 1 година;

Столче “1” – инсталира се в посока на движение и е за деца от 9 м. до 4 год.;

Столче за кола “2” – устройството се инсталира в посока движение и е за деца между 3-7 год.;

Столче за автомобил “3” – устройство се монтира по посока движение и е за 6-12 годишни. Гърбът на тази седалка може да бъде свален, оставяйки само седалката – “бустер”;

Може да се използват с инсталацията срещу посоката на движение на новородените и в посока на движение за по-голямото дете.

Препоръчва се да се транспортират в столчета за автомобил, всички деца на възраст до две години. Те трябва да са разположени срещу посоката на пътуване. Доказано е, че това увеличава безопасността със 70%.

Как да изберем стол за дете в автомобил:

Универсалните столове осигуряват защита в малка степен, докато в идеалния случай съответстват на тегло, височина и възрастта.

Обърнете внимание на седалката за кола маркировка за съответствие с стандарт за безопасност на ЕС.

Проверете устройството за видими признаци на износване: разкъсани или обезцветени колани, счупена или напукана пластмаса или катарами.

Проверете, дали адаптерите и катарамите за закопчаване работят правилно.

Правила за използване на обезопасителни системи и предпазни колани:

Не оставяйте децата в превозните средства, без надзор, дори закрепени на седалката за кола.

Не използвайте придържащо устройство, което е попадало в условия на злополука.

Предпазните колани и предпазните устройства ще бъдат най-ефективни само ако съответстват на възрастта, височината и теглото на пътника. Важно е да проверите дали коланите не докосват лицето или шията на детето, а адаптерите и ключалката са в работно състояние.

Коланът трябва да преминава ниско над бедрата, а закопчаването трябва да е на или под бедрото.

Проверявайте редовно дали коланът е закрепен.

Централните колани трябва да се използват само заедно с предпазния колан за деца или само за закрепване на обезопасителното устройство за деца.

По-безопасно е да транспортирате деца под 16 години на задна седалка в автомобила. Така риска от нараняване намалява с 40%. В случай на злополука предната седалка, до шофьорското място се задействат въздушни възглавници, които могат сериозно да увредят детето.

Доказано е, че централната задна седалка е най-сигурната за монтаж на детско столче за автомобил и съответно настаняване на детето.

Related posts

Leave a Comment