Друго Лаптоп 

Съвети за почистване на компютри и лаптопи

Един от най-важните аспекти за дългия и безпроблемен живот на всяко устройство е редовното му механично почистване от прах и замърсявания. Ако не се прави редовно, може да доведе до различен тип наслоявания и навлизане на частици в чувствителната електроника на лаптопите и компютрите. 

Затова запретнете ръкави, въоръжете се с подходящи работни ръкавици и търпение, и се захващайте с тази иначе така благородна задача. Ето и няколко препоръки как да подходите правилно, така че да постигнете оптимален краен резултат. 

Почистване на клавиатурата

Клавиатурата е едно от най-уязвимите места за всеки компютър или лаптоп заради фините разстояния между отделните клавиши, които имат склонност да се запълват с прах, храна и дори течности. Ето и няколко съвета как да я почистваме правилно:

  • Ако е отделно от основното устройство, разкачете я. Ако е вградена, изключете го изцяло;
  • Обърнете я наопаки и се опитайте да отстраните деликатно най-видимите частици;
  • Използвайте въздух под налягане или специална четка, за да почистите разстоянията между отделните клавиши;
  • Навлажнете памук или специална кърпа с препарат за клавиатури и минете много внимателно горната ѝ част;
  • Изчакайте да изсъхне и свържете обратно към компютъра или лаптопа.

Препоръчваме да извършвате процедурата един път на две седмици или при необходимост.

Ако случайно разсипете течност върху клавиатурата, изключете незабавно устройството, обърнете клавиатурата обратно и изчакайте да засъхне. В случай че повърхността остане лепкава, минете допълнително с препарат.

Почистване на мишката

Има два типа мишки – жични и оптични, които се почистват по относително аналогичен начин. Единственото по-основно различие е, че за разлика от жичните, оптичните мишки няма нужда да бъдат почиствани отвътре, а само външно, ако започнат да се появяват наслагвания с течение на времето. 

Стъпките за почистване са следните:

  • Изключете мишката;
  • Навлажнете памук или кърпа с препарат специално за целта или в течност на алкохолна основа;
  • Минете устройството от горната и долната страна (при жичните мишки и около кръговата част) и оставете да изсъхне.

За бърза профилактика просто поставете мишката на чист лист и я раздвижете. По този начин би трябвало да се оберат видимите и твърди частици.

Почистване на монитора

Мониторът също е доста уязвим откъм прах, отпечатъци от пръсти и мръсотия. Препоръчваме да купите готови сетове за почистване, включващи подходящ спрей и мека кърпа, които отстраняват всичко ненужно, като не оставят следи и не увреждат екрана. Частите около екрана можете да почистите с леко навлажнено парче фин плат или със специализирани мокри кърпички.

Важно е отново да не забравите да изключите устройството преди почистване и да го оставите да се изсуши добре преди повторна употреба. Не впръсквайте никакви неидентифицирани течности директно по монитора, защото така можете да го увредите трайно.

Други съвети

По възможност винаги използвайте антистатични кърпи за почистване на различните части, за да предотвратите наелектризирането на праховите частици. В общия случай слаб разтвор от амоняк и вода е подходящ разтвор за стандартните компютърни повърхности. Ако имате колебания, проверете характеристиките на устройството си и се консултирайте със специалист. Не рестриктирайте въздушния поток около устройството, за да го предпазите от допълнителни замърсявания и прегряване.

Related posts

Leave a Comment