Друго 

AMD Fury X – Ревю на флагмана на AMD

От доста време се носят слухове в мрежата, че скоро ще има нова видео карта, която да застане на чело на ценовата листа на AMD и ето я и нея — AMD Fury X.

Ако се чудите, защо тази олд скуул карта се очаква да е такъв фурор, то нека ви кажем, че тя гони резултати на Nvidia’s GeForce GTX 980 Ti. Но дали изобщо има шанс.
Да започнем с външния вид. Определено изглежда като някакво парче метал от 80-те. Това обаче не означава, че и характеристиките и са от тогава. Имаме светещо лого на Radeon върху новата AMD Fury X. Охлажда се от затворена система за водно охлаждане с единствен 120 м-м. радиатор. Това ще ви се види достатъчно, щом разберете какво има под процесорния капак. Самата вътрешност на видео картата, под тези метали показва добре изработени медни тръби, който да пращат водата към двата маркуча, който излизат от задната част. Това означава, че няма да имате никакви шумове от видео картата, освен ако вентилатора не се скапе, но лесно можете да го замените.

Техническите характеристики, ще видите на следващата картинка.

А, ама то тука няма нищо кой знае какво, че толкова да се хвалят с нея? Нали? Да, ама не. Тя има едно голямо предимство (или поне така се говори). Погледнете колко бита има? Доооста повече от нормалните видео карти или дори няколко комбинирани. За точно тази уникална скорост, която допринася и за редица други качества е виновна HBM memory. Не DDR, DDR5 или DDR14, а HBM memory. Това е разработка на AMD, която за пръв път вижда бял свят при AMD Fury X, като над нея са работили 7 години.
Ако за някой още не е ясно за какво става дума, AMD Fury X с нейната HBM memory има ефикасност на мощността на 42.6, а DDR5 има едва 10.66 (повече е по-добре). Представете си за какво говорим.

Нищо обаче, не е толкова хубаво, колкото изглежда. Първо, цената на картата е 650 долара, което си е доста сравнено със следващите няколко реда. Тази HBM memory е много скъпа за изработка и сравнително нова, като нямате още възможност да овърклоквате. Нашият съвет е, да не бързате с покупката на AMD Fury X, а да следите внимателно за нея и чак след около година, да се жертвате с тази сума.

 

 

Related posts

Leave a Comment