Дънни платки 

ASUS Sabertooth x99 – ревю на дънна платка

И понеже не сме пускали нищо в близкото минало от компанията Asus, решихме да разгледаме този “корав” приятел — ASUS Sabertooth x99.

И друг път сте виждали дънни платки в сайта, но тази определено се отличава от тях. Защо? Още щом погледнете картинките, ще забележите нейният матов, тъмно сив/черен цвят, който определено ви напомня на нещо военно или някакъв уред за оцеляване. Близко сте до идеята. Целта на тази серия “Sabertooth” е да предостави най-високо качество на потребителите, който искат да се занимават с овърклок и ъпгрейд на компютъра. Това, което я прави уникална, е, че компонентите се водят с клас “военен”, което означава, че са от най-високо ниво на издръжливост.

Друга точка от дизайна, е покритите слотове, както и надписа — термална броня. Естествено, всичкият този материал по дъното е, с цел да се отделя топлината по-бързо и по-ефективно. Нещо, което в последно време се наложи много при всички производители на дънни платки. ASUS Sabertooth x99 има също и вграден вентилатор с размер 40 м-м, които спомага за отделянето на топлина във вградените тръби за охлаждане скрити под всичката тази броня. Готино, а?

Вентилаторът също може да се върти в обратна посока, което спомага за премахването на натрупалият се прах. Естествено, можете и сами да го извадите и почистите, но няколко клика на бутона са далеч по-лесен вариант от колкото да разглобявате целият компютър, още повече ако работи с водно охлаждане.
Не си мислете, че бронята на ASUS Sabertooth x99 е само отпред. Дънната платка също има и метална плоча на гърба, която освен, че пази от нежелани удари или драскотини или всякакви такива, поддържа с 9 болта предната броня. Просто ги отвинтване и вече всичко е видимо и лесно за почистване.

Относно ползите на ASUS Sabertooth x99. Можете да я ползвате при какви ли не обстоятелства — гейминг компютър, модинг проект, работна станция и всякакви други. Тя е направена да издържа на всякакви напрежения от страна на потребителя и на всякакви охлаждания било то водни или въздушни.
Това, което учудва, е една скрита част от бронята на ASUS Sabertooth x99. Под един от капаците имате достъп до батерията на дъното, но също така можете да разположите и SSD. За съжаление не с нормални размери, а от онези, които изглеждат като дълга флашка. Понеже в момента не се сещаме какво е тяхното име, можете спокойно да коментирате и да ни кажете.

Със софтуер от Asus, Sebertooth X99 има голям брой от функции вградени в панела, още повече че имате възможност да свържете 13 вентилатора към нея, това още повече усложнява контрола на въздушния поток. Но не се притеснявайте, затова си имате софтуер за контрол.

Време е да видим, какво можете да поставите на ASUS Sabertooth x99.

Процесор – Intel® Socket 2011-v3 Core™
RAM – 8 x DIMM, Max. 64GB, DDR4 2400/2133 MHz
Няколко видео карти – Supports NVIDIA® Quad-GPU SLI™ Technology + NVIDIA® 3-Way SLI™ Technology + AMD Quad-GPU CrossFireX™ Technology + AMD 3-Way CrossFireX™ Technology
Слотове – 3 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16, x16/x16, x16/x16/x8)
LAN – Intel® I218V, 1 x Gigabit LAN Controller(s)
Аудио – Realtek® ALC1150 8-Channel High Definition
USB -8 x USB 3.0 port(s) (4 at back panel, , 4 at mid-board) + 2 x USB 3.1/3.0/2.0 port(s) (2 at back panel, +teal blue)

Да добавим, че от ASUS ви дават 5 години гаранция със сертификат за издръжливостта на Sabertooth x99

 

 

 

Related posts

Leave a Comment