Дънни платки 

C.H.I.P – Компютър за 9 долара

Да, шантаво е, но това наистина, ще бъде компютър за 9 долара и ще има достатъчно мощност, да програмирате, гледате филми, браузвате в мрежата и прочие и прочие, а е по-малък от банан и дори от Raspberry Pi 2.

Всичко става все по-малко и по-преносимо. Това важи и за компютрите. Можете да носите този малък чип навсякъде с вас и да го ползвате, където пожелаете и пак да можете да свържете клавиатура и мишка. За разлика от други негови себеподобни дребосъци, C.H.I.P има замисъла, не да бъде използван на едно място постоянно, а да можете да го вземете с вас и да го използвате, където ви се наложи. Това доста променя концепцията за малък компютър, защото другите имат за цел малка консумация на електроенергия и място, а този мъник може да се използва и в различни условия.

Процесор на 1Ghz + 512mb RAM + 4GB вградени, правят това мъниче още по-изкушаващо само за 9 долара.
Все пак, не може да се направи всичко микроскопично. Затова предимството на C.H.I.P е, че има вградени WIFI и блутуут модули за по-лесно свързване. Можете да ги свържете, с каквото пожелаете и да ги контролирате както пожелаете.

Създателите хитро са измислили и няколко добавки за C.H.I.P. Първата е модул, който добавя възможност за връзка с телевизор през HDMI кабел. Има и такъв за VGA монитор, както и жълтите и червени букси, който могат да работят дори на стар телевизор. Представете си, че първите, които се сдобият с тази джаджа, ще се изкефят да си пуснат компютъра на телевизора. Любимата ми добавка е версията на PocketC.H.I.P. която представлява 4.7 инчов екран с тъч, куерти клавиатура и допълнителна батерия. Това превръща малкото компютърче почти в телефон или поне малък таблет. Но има една съществена разлика — можете да сменяте чиповете от задната част и на един екран да подкарвате няколко различни чипа с различни програми и ОС.

Няма ли да е уникално. Да можете да си суапвате различни операционни системи и различни програми само за секунди. Като се замислите и за размера на джаджата, вероятно ще зарежда за няколко секунди.

 

 

Related posts

Leave a Comment