Друго 

SSD vs HDD – има ли някакъв шанс? | Bulgarianmod.info

След като видяхме резултатите от поставеният SSD диск при нас, решихме да си направим малко сметки и калкулации, дали изобщо нещо може да достигне тази скорост при тези обстоятелства, ако сте решили, че лаптопа ви вече е бавен.


За тези от вас, които не са на ясно, SSD диска е като карта памет, но направен за употреба с windows и изобщо ОС. HDD диска е с няколко метални плочи в него и това е просто стара технология. Все едно да сравнявате касетките с mp3 формат. В битката SSD vs HDD обезателно печели SSD диска, но има ли някакъв шанс HDD?
На първо място, изобщо не отписвайте HDD дисковете. Те са отлично място за складиране, тъй като тяхната цена е в пъти по-малка от тази на SSD диск.
За да получите 1TB в SSD дискове, ще ви трябват минимум 1000лв, а за да ги получите в един нормален диск, около 100-200, зависи марката.

Вижте още – SSD vs HDD – Реални резултати на един лаптоп

Тези от вас, които знаят за компютрите повече от нужното, ще се запитат — ами онези HDD дискове със 7200 оборота?
Дори те не могат да достигнат тази скорост. Все пак, вътре си е все същата технология с дискове, колкото и бързо да се въртят, те едва ли минават 200мб/с. SSD vs HDD всеки би трябвало да избере новата технология, но само за ОС.
Ако искате да усетите пълната скорост и да си направите изключително добра машина и да не похарчите купчина пари за дискове, насочете се към малък SSD диск, около 64, 120GB, който да е само за OS. Всички други трябва да са само за програми. Ако се задълбаете по-дълбоко, можете да потърсите начини да ги комбинирате в един ред или така наречените RAID. Бъдете много внимателни там обаче. Трябва да четете и да знаете какво правите.


SSD vs HDD — относно цена за място — HDD, но ако става дума за скорост, то тогава непременно SSD. Ако искате повече място за малко пари, но с не толкова бърза скорост — HDD.
Нещо, което не е много известно, е, че дискове по-големи от 500GB са само до 7200 оборота. Всичко по-голямо, е на стандартната 5000 оборота.
Говори се в последно време, за някакви хибридни дискове от типа на HDD, но колкото и да се опитват в разработка, дисковете са си механични и няма как една механика да е по-бърза от електрониката. Ако не схванахте — няма как една тръба, по която тече вода, да е по-бърза от кабела с ток. Кое според вас, ще е по-бързо – SSD vs HDD?

 

 

Related posts

Leave a Comment