Лаптоп 

Intel Core i9 vs. AMD Ryzen 7: Кой е по-бързият процесор?

Два от основните производители на микрочипове за компютри представиха своите нови попълнения във впечатляващите си каталози. Борбата между тях се изостри още повече тази година, когато излязоха подробности за нови серии на AMD и Intel. Надпреварата в проектирането и създаването на компютърни елементи се отразяват благотворно на тяхното развитие. Потребителите са повече от доволни от подобно развитие, защото изборът се обогатява, а с това и преживяванията, свързани с използването на високоскоростни електронни компоненти.

Но кой от новите процесори е по-бърз – Intel Core i9 или AMD Ryzen 7?

Този въпрос си задават многобройните геймъри, софтуерни специалисти и обикновени потребители на компютърна техника. За отговора на този въпрос се допитахме до специалистите в тази област – онлайн магазин за компютри втора ръка PC Life. Освен широката гама от употребявани лаптопи и компютри, в PCLife предлагат също процесори, видео карти и други хардуерни части за подмяна.

AMD Ryzen 7 има осем CPU ядра, които съдържат 16 нишки, като се има предвид, че всяко ядро има две нишки или логически ядра. Базовата честота е 3Ghz. Скоростта на овърклокинга е 3,7 GHz. Все пак, не са толкова много потребителите, които използват тази възможност. Ето защо, за голяма част от клиентите си остават базовите честотни параметри от 3,0 GHz за повечето. Кешът L3 е 16MB, а процесорът е отключен (overclockable). Той работи на 64W и поддържа DDR4 RAM модули. Понастоящем процесорът е достъпен за настолни компютри на цена от $ 299 и $ 599.

Intel стартира своята серия с пет различни процесора, обединени под името Core i9. Ядрата на процесорите варират от 10 до 18 и имат нишки, с численост от 20 до 36, като се има предвид, че всяко ядро има две нишки или две логически ядра. Скоростта на двата Core i9 процесора 7900K и 7920K е предоставена от Intel, докато другите три, включително 7940X, 7960X и 7980X, все още не са разкрити.

Трябва да отбележите, че стартирането на L3 кеша на процесори Intel Core i9 е 13.75 МБ.

Ryzen 7 има вградена технология Sense MI. Sense MI е колекция от мощни инструменти, които ви помагат да оптимизирате производителността, чрез използване на възможностите на машината. Резултатът е свързан с ускорено изпълнение и минимална консумация на енергия.

Подобно на Ryzen 7, Core i9 е оптимизиран с базова честота от 3,30 GHz, която може да бъде увеличена до честота 4,30 GHz. От PCLife изрично отбелязват, че серията Core i9 или Core X има акроним “X” в нея, където X означава Extreme. Той не може да бъде овърклокнат до 5.0GHz, без необходимото правилно охлаждане. Въпреки това, Intel Turbo Boost 3.0 позволява две от неговите ядра да достигнат още по-голяма честота, като идентифицират най-добре работещите ядра на процесора и увеличават мощността си, използвайки топлинна височина.

Ryzen 7 е настолен процесор, който отговаря на множество нужди, включително игри, работа в 3D и анализ на огромно количество данни. Тези процесори са с по-ниска цена, в сравнение с техните конкурентни процесори Core i9, като осигуряват по-добра производителност за парите си. Процесорите AMD Ryzen 7 са предназначени за геймърите, видео редактори и фрилансъри, работещи вкъщи. Тези компютърни компоненти са желани, поради по-ниската си цена.

От друга страна, процесор Intel Core i9 не е за вас, ако искате просто да играете игри или да правите висококачествени видеоклипове. В такъв случай се насочете към серията Core i7, която е в състояние да направи всичко това. Новите процесори Intel са подходящи, когато броят на потребителите, свързани в един сървър е достатъчно голям, както и при нуждата от по-висока скорост на функциите, извършвани от компютрите. С дурги думи, Core i9 е насочена към голяма по-обем производителност за извънредно кратко време.

Кой е победителят?

Можем да кажем едно нещо със сигурност, че и двете серии на процесорите са бъдещето на компютрите.

Най-ниският процесор на Intel Core i9 Series е с около 23% по-бърз от най-мощния процесор на AMD Ryzen 7.

Това се дължи на наличието и изпълнението на т. нар. Инструкции за цикъл (IPC). Процесорите AMD използват осем ядра, в сравнение с процесорите на Intel, които използват 10 ядра.

Related posts

Leave a Comment