Raspberry Pi Zero – Най-малкият компюртър

Raspberry Pi Zero, за разлика от всякакви други компании които се опитват да правят все по-мощни и натокани компютри, очевидно те просто искат да направят един дребосък, които да може да се сравнява с един средностатистически телефон.
Днес, ще направим малка разбивка на структурата на Raspberry Pi Zero.

 

Raspberry Pi Zero

Още щом се появи на пазара, той вече беше продаден за няколко часа, лично аз исках да взема една бройка. До сега съм нямал нито един от моделите, но за както беше казано в някое от чуждестранните издания за ИТ техника — колкото едно кафе.

Вижте също – Sony Z5 – Първият смартфон с 4K на пазара.

Цената на Raspberry Pi Zero е 5 долара, но за България, за да можете да си го купите и прочие, може да ви излезе до 20лв. Така че, не разчитайте на дребни сайтове, а по-добре си го закупете от чужбина. Определено, ще трябва да почакате известно време, но поне ще няма да плащате излишни пари, само защото го купувате от сънародници.

 

Raspberry Pi Zero

Нека да преминем към съществената част – новостите. Те реално погледнато са само две – размера и производителността. На някой снимки се вижда, че Raspberry Pi Zero е по-малък от банкнота от 5 долара. Другото, за което е най-спекулиран е, че е с 40% по-бърз и по-добър от първия си модел Raspberry Pi. Все още никой не е успял да даде подробна информация за малкия компютър, тъй като все още се изпращат до различните потребители и за това ще отнеме време.

 

Raspberry Pi Zero
Ако обаче, се интересувате от това, какво се крие под капака на малкия компютър, ето:

 1Ghz, Single-core CPU
 512MB RAM
 Mini HDMI and USB On-The-Go ports
 Micro USB power
 HAT-compatible 40-pin header
 Composite video and reset headers

Говори се, че ще можете да инсталирате Raspbian на този мъник, но още никой не е доказал как е положението с производителността на машинката.

Всеки случай, този път имате само 2 USB порта, които ще ви стигнат за една мишка и клавиатура.
По-малък размер, но повече мощност? Не мисля, по-скоро по-малък размер, по-малко пари, но ако можете да си купите 2 или 3 бройки от Raspberry Pi Zero и да ги съчетаете, то тогава може да има по-голяма полза от тях. Или това вече са новите мозъци за роботите?

 

Raspberry Pi Zero

 

Leave A Reply