Смартфони 

Apple – сигурност преди всичко

На всички ни се е случвало поне веднъж да се притесним за своя iPhone по някаква причина. Не само защото цената на устройството е по-висока от тази на останалите мобилни телефони, а и за това, че данните, които са в него, снимките и личната ни информация са по-ценни от всичко. Ако iPhone е намокрен, със счупен дисплей или не работещ поради някаква причина, възможността да бъде поправен от специалист е сравнително голяма, тъй като те разполагат със специализирана техника, която да спомогне в отстраняването на повредата. От всички най-злощастни ситуации, вероятно намокрянето на iPhone и това да го изгубиш са може би две от доста неприятните, които бихме могли да изпитаме.

В случай на намокрен iPhone, ако се реагира навреме, устройството все пак може да бъде спасено и отново да служи на собственика си както преди. Най-важните неща, които трябва да направите, ако изпуснете айфона си във вода или го залеете с друга течност, са:

1. Изключете устройството напълно.
2. Извадете SIM карта. (ако има такава)
3. Подсушете устройството със суха кърпа до колкото е възможно.
4. НЕ включвайте устройството в електрическата мрежа, дори и да ви изглежда подсушено външно.
5. Не губете време и го занесете в сервиз за мобилни телефони, защото всяка минута е важна при наличието на такъв проблем.

В случай на изгубен или откраднат iPhone обаче, нещата стоят по малко по-различен начин. Там, обратно на всички други инциденти, човек трябва да помисли преди неприятната ситуация да е възникнала. На пазара, повечето модерни смартфони предлагат услуги и начини за проследяване, където можете да разберете къде се локализира мобилното ви устройство. За масовите android устройства не бихме могли да изкажем точно мнение, но за устройствата на Apple, можем да кажем, че сигурността им е приоритет на компанията. Спрямо опита, който споделят специалисти в областта, става ясно, че най-защитени се оказват заключените с iCloud телефони и таблети. И колкото и митове и легенди да се ширят в Интернет пространството, истината е, че iPhone и iPad не могат да бъдат отключени. Малко известен е факта, че всъщност освен, че е невъзможно разбиването на акаунт, то е и НЕЗАКОННО. Много от реномираните GSM сервизи не биха се нагърбили с подобна задача, дори само да опитат да го отключат, тъй като подлежат на сериозни санкции.

Основна грешка на масовите потребители, а не само на Apple, се оказва липсата на парола или слагането на обща и широкоразпространена парола на телефоните, таблетите и компютрите си (напр. admin123, 123456, собственото си име и т.н). При наличието на такъв вид generic парола или липсата на такава, потребителя оставя данните си на произвола и окуражава „новият собственик“ да разполага с тях безпроблемо. Именно за това специалистите съветват: СЛАГАЙТЕ ПАРОЛА НА ВСИЧКИ УСТРОЙСТВА,които притежавате! Не забравяйте, че вашата сигурност и тази на близките ви, също би могла да бъде нарушена при един такъв наглед уж незначителен пропуск.

За да пристъпите към следваща стъпка на сигурност, ви препоръчваме да настроите и опцията за „ Find my iPhone” (Find my iPad – за таблети) преди изобщо да ви се е наложило да я ползвате. След като устройството вече липсва, ще е прекалено късно да мислите за това. Find my iPhone инструментът използва вградения GPS или позволените данни за местоположение да локализират къде се намира телефона на картата. Позволява ви също да блокирате и изтриете информация дистанционно през Интернет, така че зложелателите да нямат достъп до нея. Опцията за намиране на iPhone е достъпна за всички устройства с операционна система ios 5 и нагоре, както и за iPods трето поколение и нагоре и iPad-и.И ако се чудите как да настроите Find my iPhone, нека ви дадем повече информация:

Тъй като сама по себе си тази опция е напълно безплатна, не виждаме причина да не искате да я активирате още днес, за да ви предпази от непредвидени ситуации утре. За да предприемете каквото и да е по вашите настройки, първо и най-важното е, че трябва да имате създаден iCloud акаунт. Да, съвсем логично звучи, но ние бихме искали да го потвърдим. Вероятно, може да използвате и същия акаунт, който използвате за iTunes. Оттук нататък стъпките са няколко и са доста лесни:

1. Отивате на Settings -> Щракате на името си (акаунта ви) -> iCloud -> Find My iPhone

2. Появяват ви се две опции, които трябва да разрешите. Едната е Find My iPhone, а втората е Send Last Location. (и двете трябва да „светнат“ в зелено)

Ако GPS данните ви са включени през цялото време, би било много по-лесно телефонът да бъде намерен при евентуална кражба, а ако предпочитате да ги изключвате, процедурата ще бъде една идея по-усложнена. Но това, което трябва да знаете е, че при всички случаи можете да си достъпите информацията, която имате на телефона през iCloud и браузъра ви и да я управлявате от там.

Това е! Много е лесно, нали! Всъщност, остана ви само още нещо дребно, което да направите, за да се убедите дали работи. Както споменахме, можете да влезете в iCloud през браузъра на компютъра си, както и през find my iPhone/ipad, ако имате друго apple устройство. Там ще ви се появят опциите за: Play Tone, Lost Mode и Erase iPhone, които съответно ще ви позволят да накарате телефона си да издаде пиукащ звук, така че ако е около вас да можете да го намерите по-лесно (например сте го загубили някъде вкъщи); другата опция ще ви позволи да докладвате, че ви е изгубен или откраднат телефона, а третата ще ви позволи да изтриете цялата информация дистанционно, за да можете да предпазите всичките си данни от злоупотреба.

Не чакайте прекалено дълго, за да защитите телефона си и личните си данни в него. Утре може да е прекалено късно.

SEO оптимизация

Related posts

Leave a Comment