Uncategorized 

От какво се изработват най-добрите вани?

Ваната е препоръчително да е здрава и устойчива на механични повреди. Когато избирате вана, е добре да я съобразите с размерите и формата на вашата баня, както и да обърнете внимание на стила, текстурата и цвета на останалите повърхности, за да се създаде цялостен хармоничен поглед.

Най-търсените и актуални вани в наши дни са чугунените, стоманените и акрилните.

  1. Чугунени вани. Предимствата на чугунените вани се свързват с тяхната якост и стабилност на структурата. Те се характеризират с дебели стени, запазват топлината на водата по-дълго, не дрънчат под водния поток и имат здрав емайл.

Недостатъците на чугунените вани се отдава на тяхната висока цена, тежкото им тегло (теглото на една модерна чугунена вана е 120-130 кг). Други техни недостатъци се отнасят до това, че чугунените вани се предлагат в малък избор от форми (предимно правоъгълни). Освен това при емайлиране, чугунът се нагрява до температура 1250 ° С, поради което повърхността на емайла има пори, в които се натрупват мръсотия и ръжда.

  1. Стоманени вани. Предимствата на стоманените вани се свързват с пластичността на материала, който позволява производителите да правят вани с всякаква форма и размер. Те са 4-5 пъти по-леки от чугуните вани и са на значително по-ниска цена.

Недостатъците на стоманените бани се отдават на това, че в такива вани водата изстива по-бързо, произвеждат шум, когато водата удря по стените и дъното (тези проблеми се решават чрез изливане на външната повърхност на ваната с монтажна пяна) и не са толкова стабилни (нуждаят се от фиксиране).

  1. Акрилни вани. Предимствата на акрилните вани се свързват с пластиката на материала, който позволява на производителите да създават вани с всякаква форми и размери. Те са със значително по-малко тегло (теглото им е около 15-25 кг), има гладка непореста повърхност, поддържат много добра температура на водата и падащият поток от вода не създава шум. Освен това, е лесно да се ремонтират драскотините и неравностите (те се продават със специални комплекти за ремонт).

Недостатъците на акрилните вани са, че са лесни за надраскване, не издържат на високи температури (точката на топене на акрила е 160 ° C, така че врялата вода, излята във ваната, може да причини топлинна деформация). Освен това, те реагират на разтворители и в тях е невъзможно е да се накисва дълго време прането с прах за пране.

Източник: Онлайн магазин за баня – faians.com

Related posts

Leave a Comment