Каква мивка за банята да изберем?

Когато става въпрос за мивка в банята, най-популярните материали, които се използват за нейната направа са порцелан, фаянс, стъкло, керамика, мрамор или пък метал. Всеки материал си има своите плюсове и минуси. И всеки си има своите характеристики и начини на експлоатация. Затова, преди да купите мивка, премислете всички възможни варианти.
Керамична или фаянсова мивка? Тези два материала представляват почти едно и също нещо. Най-важната характеристика е тяхната дълготрайност във времето. Произвеждат се от фаянсова глина в бяло, която е с много пори и абсорбира водата силно. При производството, обаче тази абсорбация се свежда до минимум. Фаянсови и керамични мивки могат да се направят във всякакви цветове и текстури, но най-предпочитани са белите. От този материал могат да се направят невероятни дизайнерски умивалници за баня.
Мивка от порцелан? Често бъркат порцелана с фаянс. Разликата между тях е, че порцелановите мивки са с много по-голяма термична и механична устойчивост и изобщо не пропускат вода. От порцелановата глина се произвеждат много по-скъпи модели на мивки. Тя е доста по-издръжлива, много по-скъпа и много по-лека. Заради високата цена не е толкова популярна.
Мивка от стъкло? Когато се прави мивка от стъкло, този материал се използва като всеки друг. Особено, когато стъклото е закалено по специален начин, то става още по-здраво като материал и дори е по-трайно от керамиката. Идеално украшение за интериора на всяка баня е една прекрасна мивка, изработена от закалено стъкло.
Мивка от стомана? Мивките от стомана тип неръждавейка са подходящи за бани и интериори в хай-тек и минималистичен стил. Тук вече говорим за удароустойчив материал, за разлика от керамиката и стъклото. Остава обаче опасността по-трудно да се комбинира с детайлите в интериора на банята.
Мивка от мрамор? Това е доста твърд материал, но една мивка от мрамор, която е изваяна, може наистина да стане произведение на изкуството. Това е изключителен материал за мивка – много здрав и устойчив. И също така много красив. Това е може би най-непретенциозния материал, имайки предвид химическата му устойчивост и екологична чистота.
Източник: www.vsichko-za-baniata.com

Related posts

Leave a Comment