Друго 

Какво трябва да знаем за спирачките

Когато говорим за сигурността на автомобила, това, което ни идва на ум на първо място са спирачките. Реално това е ключовият компонент в структурата на автомобила и тяхната изправност е от изключително значение не само за шофьора, но и за пътниците в колата, както и за останалите участници в пътното движение.

Защото колкото и скъп и модерен автомобил да имате, колкото и да е мощен, ако има проблем със спирачките, вашата кола в е изключителна заплаха. Ето защо е много важно да съблюдавате здравината на спирачките, спирачните дискове и цялата система на автомобила. Ако е необходима смяна, може да разчитате на сигурно място, от което да купите необходимите компоненти, при това на много изгодни цени, но от доказани производители. Просто трябва да влезете в сайта на sauto да изберете модела на колата, както и частта, която трябва да бъде сменена и да се свържете с екипа на фирмата.

В онлайн магазин за авточасти Sauto.bg. тях ще намерите филтри, масло, амортисьори, съединители, кабели свещи, спирачни дискове, ангренажен ремък ролки, накладки, ремъци и други авточасти. Магазинът предлага висококачествени оригинални и алтернативни авточасти от водещи производители.

Но да се върнем на спирачките. Тяхната система включва няколко компонента, всеки от които има своя важна роля – педал, главен спирачен цилиндър, течност, спирачен апарат, дискове (или барабани) и накладки. Какво се случва? Когато натиснете спирачния педал, с помощта на бутало, спирачната течност се достига до спирачния апарат. След това тя притиска накладките към диска и така се предизвиква триене между тях. Точно това триене помага на автомобила да намали скоростта много бързо и съответно да се предотврати опасна ситуация.

Днес повечето автомобили разполагат със спирачни дискове на четирите колела. Все пак имайте предвид, че процесът на спиране се осъществява повече чрез предните, което е основната причина за по-честата смяна на предни накладки на автомобила. Всеки шофьор е добре има предвид някои специфики при спирането на автомобила. Да вземем за пример ръчната спирачка.

Тя е необходима преди всичко, за да може надеждно да фиксира колата на земята. В по-голямата част от ситуациите ръчната спирачка е подходяща за спиране в движение. Въпреки това, в редица ситуации е необходимо да се предприеме това. Разбира се, използването на ръчната спирачка има свои особености, а самият процес на такова спиране има много клопки. Имайте предвид, че използването на ръчна спирачка в автомобил не по предназначение е не само опасно, но дори може да доведе до сериозна повреда, а в най-лошия – инцидент. Единственото изключение от общите правила за използване на ръчната спирачка е, когато основните спирачки на превозното средство са неработещи и вече не са обект на водача. Въпреки това, дори и в такива ситуации, човек не може просто да дърпа и дърпа лоста за спиране.

Когато извършвате аварийно спиране с ръчна спирачка, трябва да се уверите, че автомобилът не се движи по-бързо от 40 км / ч, а колелата му са насочени направо. Ако не се съобразите с тези два важни параметъра – колелата не са били изправени или скоростта е твърде висока, тогава автомобилът може дори да се обърне.

Освен спазването на „общите изисквания“, не бива да се забравя и за „малките неща“. Ръчната спирачка се задейства след натискане на бутона и прилагане на подходящата сила чрез преместване на ръката нагоре. В случай на аварийно спиране е необходимо да се упражнява сила върху накладките възможно най-плавно и дозирано; резки движения в никакъв случай не трябва да се правят. Лостът се повдига бавно, докато се достигне интензивно намаление на скоростта.

Важно е също така да запомните, че едно рязко движение нагоре на ръчната спирачка по време на шофиране ще провокира блокиране на колелата и вече споменатото пързаляне. Не забравяйте, че едновременното използване на “ръчната спирачка” и двигателя за спиране ще помогне да се сведе до минимум натоварването на компонентите на машината и да се избегнат сериозни повреди. В допълнение, силно се препоръчва да не се спира по този начин по хлъзгави пътища.

Затова, бъдете внимателни и шофирайте винаги с едно наум!

Related posts

Leave a Comment