Друго 

Какъв е размерът на обезщетението за смърт при ПТП?

 

 

Животът е непредвидим и в него, за жалост, понякога се случват някои доста неприятни неща. Едно от тях е настъпването на смърт след катастрофа на пътя.

Тъжен е фактът, че в България статистиката показва ужасяващи последици от войната на пътя. Всяка година стотици хора губят живота си, докато пътуват, или биват тежко ранени и с редица психически травми. Всички ние можем да противодействаме на това, като бъдем внимателни шофьори и не забравяме, че животът и здравето са най-висшите ценности.

Вероятно, когато в семейството настъпи подобна трагедия, много хора се питат какви са следващите стъпки и права. Ето малко информация за евентуалния размер на обезщетение при смърт при ПТП.

Условия

Следва да се отбележи, че, според специалистите, на обезщетяване подлежат най-общо болката и мъката на близките от загубата на техния близък човек, чийто живот е отнет при пътно-транспортно произшествие.

Точният размер на сумата обаче зависи от връзката между загиналия и неговите близки, дали са живели заедно и са формирали едно домакинство, дали близките, повдигнали иск, са получавали финансова и морална подкрепа от загиналия. Има и много други фактори, разбира се.

И още нещо важно: в над 95 на сто от случаите, опечалените насочват своите претенции към фирмата застраховател, с която е сключена задължителната полица „Гражданска отговорност“ на виновния за катастрофата. В доста случаи близките могат да получат обезщетение и от т. нар. Гаранционен фонд. Това може да се случи, когато застраховка „Гражданска отговорност“ няма или когато виновникът за трагедията е избягал от местопроизшествието и остава анонимен.

Финанси

Ето и какви са размерите на обезщетенията: през 2019 г. властимащите предложиха от 40 000 лв. до 60 000 лв. компенсация за неимуществени вреди да получава съпруга, ако партньорът му е починал в катастрофа.

За дете, включително осиновено и отглеждано, методиката оценява неимуществените вреди на от 50 000 лв. до 60 000 лв., ако то не е навършило 18 години, и от 30 000 лв. до 50 000 лв., ако е пълнолетно. За смърт на родител, осиновител и отглеждащ – компенсацията за морални вреди е от 40 000 лв. до 60 000 лв.

За всички други близки остава действащият таван от 5000 лв.

Related posts

Leave a Comment