Друго 

Как да изберем килим – съвети от Carpetmax.bg

Нищо не се сравнява с мекото, луксозно и уютно усещане за краката от един топъл и комфортен килим. Те допълват интериора в стаята, осигуряват безопасно, удобно място за игра на децата и дори могат да намалят риска от нараняване. Разбира се, килимът изисква малко повече поддръжка в сравнение с паркет или плочки, но просто няма как да пренебрегнем качествата му по отношение на звукопоглъщането, топлината и цялостния комфорт.

При толкова много различни цветове, материали и дизайни, изборът на най-добрия килим за вашия дом може да е доста трудна мисия. Но с няколко лесни съвета, спокойно и безпроблемно ще може да изберете килими онлайн дори.

Някои материали може да изискват често почистване, което просто няма да се впише в натоварения ви график, други идват на висока цена, а някои дори могат да окажат влияние върху вашето здраве. Некачественият килим може да се износи бързо, да избледнее или да е труден за почистване.

Когато избирате килим, на първо място не забравяйте да сложите подложка. Така не само ще избегнете пързалянето му, но и ще защитите пода си.

Килимите се предлагат в много стилове и текстури. Въпреки че всеки стил има отличителен външен вид, това не трябва да бъде вашият основен приоритет. Вместо това, обърнете внимание доколко добре вашият начин на живот се свързва с определен стил килим. Плюшеният килим например дали е подходящ, ако имате домашен любимец? Или ако имате малки деца, дали е добре да инвестирате в луксозен модел?

Ако сте с голямо семейство, изберете модел, който да лесен за поддръжка. Ако заложите на модел с по –големи влакна, това означава, че ще трябва да отделяте доста усилия и време за почистването му. Ако детето пък разлее сок или изсипе пакетче солети, работата с почистването става още по – трудоемка.

На пазара ще намерите широка гама от материи – както естествени, така и синтетични – и всяка има своите собствени характеристики.

Вълната е класика за килимите. Тя е мека, топла и създава уют. Подходящ избор е за семейства с деца, защото не предизвиква алергии и абсорбира излишната влага в стаята. Поддържа се сравнително лесно, а що се отнася до петната, те се махат лесно.

Полиестерните килими са издръжливи на петна и мухъл, което ги прави подходящи за по – натоварени зони. Освен това може да сложите такъв килим в по – слънчева стая, защото е устойчив на избеляване.

Полипропиленовите килими са най – предпочитаните за детска стая, защото се предлагат в изключително разнообразие на цветове, модели и размери. Тези килими са много леки, устойчиви на влага и петна.

Цветът на килима безспорно е друг фактор, който трябва да съобразите. Бял килим изглежда чудесно, но изобщо не е практичен за зона като хол или трапезария. Ако държите на светлите тонове, заложете такива за спалнята, например, където ще се цапа по – малко.

Ако килима няма да покрие целия под, съобразете цвета. Например на светъл ламинат дали ще подходжда бежов килим? Дали няма да се сливат? Обърнете внимание и на цветовете на мебелите. Искате ли да ги подчертаете или да са в тон с килима? Не забравяйте, че изборът на правилния цвят или шарка на килима може да промени изцяло вида на стаята, може да го направи акцент или фокусна точка.

Разположението на килима е друг фактор, върху който трябва да обърнете внимание. Дали ще зонира дадена стая или ще покрива пода изцяло? Когато разполагате килима под мебели, обърнете внимание на размера му – предните крака на дивана и креслата трябва да застъпват килима, за да се отдели визуално определен кът.

Ако е в трапезарията, разположете го така, че масата и всички столове да стъпват върху него.

Related posts

Leave a Comment