Друго 

Нов живот на село

21 век, България. Има села, които са с голяма населеност и посещаемост, но има и такива, които загиват. Въпреки това, хубавото тепърва предстои. Никой не може да отрече лечебната сила на природата и терапевтичната сила на живота далеч от напрежението и стресът на градовете. Дали за постоянно, дали само за почивните дни, всеки от нас мечтае да се пренесе в Рая на природата. Едни успяват да изградят и поддържат собствен имот, други – ползват под наем, за да си починат, а трети – планират и проектират нов живот на село.

Все по-често започваме да се замисляме, възхищаваме, мечтаем, искаме, а много от нас и успяват да възродят родовото имение – това е семейна или фамилна къща със земя, а хората живеещи в този дом се прехранват изцяло от продукцията, която отглеждат сами. Изграждането на такъв дом и поддържането му е много труд, но накрая семействата стават напълно независими и сами режисират начина си на живот.

Ако живеете в града и искате да промените живота си като създадете свое родово имение, то първата крачка е правилното планиране. Защото за това ще са нужни не малко пари, но когато има разумно планиране на последващите разходи и поддръжка, то икономически е по-разумно и изгодно.

Какво най-много ни липсва на село?

Комфортът на топлината през студените сезони – пролет, есен, зима.Тоест, в по-голямата част от годината. Но когато в къщата има топла вода и добро отопление животът е вече в категория лукс. Разбира се, за да може да се поддържа този лукс е важно предварително да преценим, с какво е най-добре да се отопляваме.

Ток – неоправдано скъпо, газ – скъпо и опасно, дърва и въглища – голяма хамалогия, труд и замърсяване, нетрайни резултати, дървесни пелети – най-екологичният, евтин и лесен за обслужване горивен материал, който да ни донесе топлина и комфорт. Но оборудването си е добра инвестиция. Тук може да прочетете повече за котли и горелки за пелети peleti.xyz

Въпреки това, че трябва да се отделят не малко средства за закупуването на печка или котле за дървесни пелети, то с времето тези средства се възвръщат много бързо, тъй като консумативът е евтин, а постигнатите резултати – изключително добри.

Животът на село може да е много труд, лишения, недоволство, скука, но може и да е частният ви Рай на земята. Това зависи от вас. Имате ли смелост, сила, въображение и воля да рискувате или не, за да постигнете независимостта да живеете и управлявате ежедневието си сами. В най-лошият случай ще бъдете роб на имота ви, градината, животните и на самите себе си, но по-добре отколкото роб на работодател, който не уважава труда ви.

Голяма част от хората са раздвоени, къде искат да живеят – на село или в града. И двата начина на живот имат своя плюс и минус. Защото всичко зависи от личните ни решения и възможности да се борите и изграждате своя живот.

Удобствата на града се постигат лесно и на село – ВИК, ОТОПЛЕНИЕ, АВТОМОБИЛ – необходимото оборудване и поддръжка.

Автомобилът, ако селото е планинско е добре да бъде джип, подходящ за управление в екстремни зимни периоди. Е, какъвто и да е автомобила, щом сте си осигурили отопление с дървесни пелети, то нека в багажникът винаги да има по една тобра от тях.

За какво ще послужат дървесните пелети в помощ на автомобила?

Зима, сняг, планина, баир… дъждове, кал, тиня… ситуация – боксувате! Но в багажникът си имате чувалче дървесни пелети и проблемът е решен – посипвате от тях около гумите на автомобила и продължавате смело напред. Изпитано!

Дървесните пелети имат много други приложения, освен за отопление. Затова те са най-разумното решение за момента особено, ако живеете или планирате да живеете в личен, независим имот на собствена земя.

Дървесните пелети могат да се използват в градината за мулчиране, в къщата за декорация, в компостера, за по-бързо обработване на био тор, дори за коригиране на PH на пръста, ако отглеждате растения обичащи повече киселинна почва, за постелка на животни особено, ако в плановете ви или вече в реалността имате конюшня с кон. Но е добре да се запознаете с видовете и цените на дървесните пелети на peleti.xyz, преди за решите, за какво да ги използвате, защото при отглеждането на коне са подходящи само дървесните пелети от иглолистна дървесина.

Ако селото, което сте си избрали по някакви причини – наследство, евтини имоти или други е далеч от града, то автомобилът ще реши този проблем. Колите вече са на достъпни цени и са необходимост, а не лукс, а разстоянията в България не са чак толкова големи. Помислете само мащабно другите държави, разстоянията там от един квартал до центъра.

За децата да живеят на село означава, че живеят в Рая. Не забравяйте емоционалните и духовни нужди на едно дете. То не е обременено с житейските проблеми. Ние, родителите ги прехвърляме върху тях с начинът на живот, който сме избрали. Децата ще имат свободата на игри в природата, липсата на поводи за постоянните забележки „не викай“, „не тропай“, „не усилвай музиката“ че притесняваш съседите блока, особено тези на горния и долния етаж. Няма го нарушаването на личното пространство, което е важно за всеки човек независимо от възрастта, защото сте апартамент 50-80 кв. м. 4 човека. Децата и внуците играят сами на двора без това да е повод за тревога. И така нататък…

Да живееш на село не означава, че няма да имаш интернет, смартфон, автомобил, достъп до дискотеки в най-близкия град, ако не сте си организирали в селото младежки забавления, достъп до болница, защото разстоянието до лечебно заведение от повечето села и малки градчета с възможност за къща с двор често е толкова, колкото от центъра на София до някой от кварталите й.

Животът на село е такъв, какъвто си го направим. Ако сте семейство изчислете годишният разход за живот, който правите и се опитайте да си представите тези средства вложени/приложени в организирането на живот на село. Какво е нужно, какво е излишно и кои средства може да пренасочите към други цели. Ако сега за една година парите, които давате за лекарства са 500 лв, мислите ли че, не би се наложило да ги давате в аптеката, ако живеете на село, по правилно за вас, организиран начин. Защото начинът на живот също е индивидуален, не е шаблон. И ако тези 500 или 1000 лв на година, които давате в аптеката за лекарства или хранителни добавки могат да бъдат спестени, от промяната на начина и местоположението на живот, то те са средствата, които ще използвате за закупуването на дървесни пелети за отопление, вместо за аналгин, аспирин, парацетамол, мента, глог и валериан и т.н. и т.н.

Ако в града давате 1 000 лв за отоплителен сезон и още толкова за топла вода, то за какво може да бъдат пренасочени тези средства, ако живеете на село? И така всеки разход, месечен или годишен, съпоставен с това, за което няма да ви е нужен на село, а може да го пренасочите за нещо друго. А професията? Как ще живеете и от какви средства – това също има своето решение. Избирайте села, близо до градове, в които може да практикувате професиите си или поне до тогава, докато не обърнете процеса сами да отглеждате храната си и да може да работите дистанционно – по интернет, да рисувате или друг художествен занаят, да пишете книги и т.н. А защо не и всяка професия, която може да бъде организирана като работа на свободна практика – от счетоводител, до адвокат.

Трудностите са много, но когато предварително са предвидени, то има план и за тяхното преодоляване. Това е много важно, за да не изпаднете в излишен ентусиазъм, а след това да ви сполети разочарованието, че животът на село не е толкова романтичен.

Какво да предвидите за живот в къща с двор?

  1. Много от по-старите селски къщи нямат вътрешна баня и тоалетна. Тоест, обновяване на ВИК.
  2. Ремонти и поддържане, включително покрив, хидро и топлоизолации.
  3. Мебелите и вътрешните ремонти.
  4. Автомобил и поддръжката му.
  5. Отоплението – дървесни пелети е най-оптималният метод.
  6. Поддържането на двор. Закупуването на съвременни инструменти и техника.
  7. Поддържането на градина със зеленчуци и овошки.
  8. Разходи за препарати и евентуално торове. Дори и биологичното земеделие се нуждае от тях. Но, ако се отоплявате с дървесни пелети, ще ползвате пепелта от тях след изгарянето им за наторяване и борба с вредители.
  9. Разходи за отглеждането на животни.

Пресметнете кои от разходите имате в момента, и толкова ли ще са те, ако организирате живот на село. Пренасочете остатъка към друго перо в бюджета. Вземете оптимални решения за оборудването, което ще закупите, защото разходът за една печка за отопление с дървесни пелети, ще ви осигури дървесна пепел, която може да ползвате за наторяване и борба с вредители в градината. Преценете дворът достатъчно ли е голям, за да организирате място за градина и място за кокошки и пъдпъдъци. И това, което ще произведете в градината, както и яйцата ще бъдат ли достатъчни, да покриете сегашните си разходи за същото, които оставяте в хипермаркетите? А дали ще остава и за продан, за да имате и доходи. Какви са ви съседите? Има ли възможности за размяна на продукция? Ако вие отглеждате кокошки, а те имат крава, какви са възможностите да давате яйца на тях, а те на вас – мляко… и така в този ред на логика, въображение и планиране.

Цялата тази информация не бива да ви отказва, а напротив – да ви мотивира. Единственото, което трябва да направите е действате крачка по крачка. План, разчет, анализ на разходите ви до този момент и как ще организирате новият си живот на село, независимо дали живеете в града или отдавна сте на село, но има нещо, което не ви харесва.

Това е демокрацията – да се действа, а не да се чака някой друг да го направи, измисли и приложи на практика. Ако животът ви е трябвало да бъде режисиран от други, щяхте да се родите много по-рано и при друг политически строй. Действайте! Създайте своя луксозен живот на село. Това е бъдещето. Това е здраве! А здравето е най-голямото богатство.

Related posts

Leave a Comment