Друго 

Нов или втора употреба ssd диск?

Независимо дали става въпрос за лаптоп или настолен компютър, потребителите на техника търсят все по-бързи, по-леки и по-безшумни устройства. Търсенето на ssd дискове се увеличава именно заради тези предимства. SSD – SOLID STATE DRIVE е хард диск от ново поколение, който ни позволява моментален достъп до данните. Една голяма част от бързодействието на компютърната техника се дължи на прехвърлянето на информация от постоянната памет (твърд диск или SSD) към оперативната памет (RAM) и обратно. Неговата работа е базирана на флаш – паметта, което позволява извършването на голям брой операции  и води до повишаване на производителността на устройството. В зависимост от капацитета на паметта на пазара се предлагат: 128GB, 250GB, 500GB, както и 1 TB. В зависимост от технологията за съхранение на данни видовете SSD са: SLC, MLC и TLC, които за момента са и най-разпространени. SSD дисковете все още са със сравнително по-малък обем, отколкото HDD. Един от най-разпространените способи за справяне с проблема с високата цена на големите SSD-та е използването им заедно с HDD. SSD са по-бързи, по-безшумни, по-леки, по-пестеливи на енергия и по-неподатливи на удари и пренасяне от обикновените HDD. 

Ако ползвате по-съвременен лаптоп, то освен SATA той би трябвало да е снабден и с mSATA или M.2 интерфейс. През последните няколко години все повече навлизат М.2 SSD-тата, а при тях има няколко модификации, на които следва да се обърне внимание при закупуването на SSD за лаптоп.

При избор на ssd дали да е нов или втора употреба от значение има финансовото състояние на потребителя. Въпреки, че цените на нови ssd дисковете не са по джоба на всеки, се забелязва тенденция, че те падат със всеки изминал ден. Вече се намират много модели SSD над 240GB с цена под 100 лв, а има и такива 360GB дискове на по-малко известни марки. Но по-често започват да се появяват и на вторичния пазар и не е трудно да си купите SSD втора ръка. SSD-тата нямат механично движещи се части, така че при тях „износване“ в стандартния смисъл на думата не съществува. Естествено обаче, и те имат живот за употреба, затова при избора на диск втора употреба трябва да сте също толкова внимателни. За щастие има софтуери, които показват времето на работа на ССД-то, и някаква оценка на оставащия живот (в процент) – така че задължително е при избора на „новия“ ни стар диск да проверите тези стойности. При покупката на SSD втора ръка обаче, трябва да потърсите такъв с остатъчна гаранция (ако купуваме по обява от частно лице) или да се огледате за SSD с гаранция от фирма за refurbished (обновена) техника.

Ако все още се колебаете, можете да ни потърсите за съвет. Нашите специалисти да хора с дългогодишен опит и професионални познания. Нашата цел е да предложим винаги най-качествения продукт и най-добрите услуги на своите клиенти, задоволяващи напълно техните нужди.

Ние притежаваме новаторски нюх, можем да ви предложим множество идеи и решения за вашите персонални нужди. Нарастващото доверие на клиентите е най-доброто доказателство за професионализма ни при изпълнението на предлаганите от нас услуги. Непрекъснато се стремим да пестим времето, енергията и парите на нашите клиенти.

Related posts

Leave a Comment