Друго 

Популярни „факти“ за кучетата, които всъщност са неверни

 

Да разберем кучетата и как те приемат света около тях може да звучи просто, но това съвсем не е така. И ако по някаква причина много хора все още вярват, че лошият дъх е нормален за кучетата (не е) и че чорапчетата им за лапи ще ги предпазят от гореща настилка (няма), се оказва грешно разбиране.

Ето няколко мита, които ще развенчаят митове за кучетата.

Кучето винаги се връща, ако се загуби

Това съвсем не е така. Колкото и да силен нюх да има кучето, то може да се загуби толкова лесно, колкото и едно дете. Решението е да се сложи GPS за куче, с който стопанинът да контролира местонахождението му и да има постоянен контрол над него през смартфон или таблет, посредством приложение.

Кучетата не изпитват болка

Тази лъжа вероятно произтича от вродения стоицизъм на едно куче. Ако човек може да започне да плаче, кучето не го прави. Но стопанинът трябва да се научи да разбира симптомите за това – накуцване, промяна в поведението, като по-малко ядене или повече сън.

„Влаченето“ по пода е просто странен навик

Кучета имат много забавни, странни навици, но влаченето на дупетата по пода не е един от тях. Това може да е показател за редица проблеми, някои от които да бъдат сериозни. Един такъв е наличието на паразити.

Лапите на кучето са достатъчно здрави, за да се справят с топлината

Лапите на кучето са грапави и това им дава известна върху земята. Но бетонът, асфалтът и тухлите лесно могат да се нагреят дотолкова, че да причинят изгаряния от третата степен на лапите.

Всички кучета имат лош дъх

Никой не знае как се е развил този мит, но това е напълно невярно. Лошият дъх се причинява от бактерии, което обикновено е признак за зъбни проблеми. Тъй като миенето на зъбите не е нещо, което повечето собственици на домашни любимци са готови да предприемат, затова е добре да им се дават дентални бисквити или да се прави почистване веднъж в годината.

У дома кучетата не хващат бълхи

Смятаме често, че щом кучето е домашно, то няма как да има бълхи. Истината е, че те са много често срещани. Бълхите могат да създадат сериозни усложнения за кучета, включително заразяване с тения, анемия и болезнено чесане.

Шоколадът е единствената човешка храна, която е опасна за кучетата

Въпреки че шоколадът е може би най-известната храна, която може да навреди на кучето, той е на върха на много дълъг списък, който включва грозде, стафиди, макадамия и всичко, което съдържа ксилитол, некалоричен подсладител, често използван в дъвките. Кучетата обработват храните по различен начин от нас. Мазните остатъци от пържола или друго месо, например, могат да доведат до панкреатит, което е едновременно страшно болезнено и може да бъде животозастрашаващо.

Яденето на трева е лошо (или добро) за кучетата

Много собствениците на кучета казват, че техните любимци ядат растения ежеседмично, а голяма част от тях повръщат след това. Но ветеринарните лекари са разделени по въпроса за тревата. Някои твърдят, че това лесен начин да се отърват от паразити, но според други това може да изостри диарията и ако тревата расте близо до отровни растения, да разболее кучето.

Related posts

Leave a Comment