Сезонна SEO може да свърши работа за цялата година

Всички сме чували за сезонни продажби и сезонна безработица, но дали съществува термин като сезонна SE оптимизация? Как би могла да повлияе на трафика към сайта ни?

Първите неща, за които всеки зает в търговията се сеща, като чуе зимни празници, са Черният петък и Кибер понеделникът. През това време всички се втурват да пазаруват. Достатъчно е потенциалните ви клиенти само да ви забележат и вече са готови да си купят нещо от вас. Същото е и при всички други празници като Великден, Свети Валентин и така нататък. Лятото пък е най-добрият сезон за онлайн продажби в много браншове.

Предлагаме ви няколко начина да анализирате всички фактори, обуславящи най-силните периоди на вашия конкретен бизнес:

Google Trends. Това е най-практичният инструмент, който е подходящ за почти всеки потребител да изследва промените в поведението на целевите купувачи. Можете да използвате Google Trends, за да проследявате интересите и нещата, които търсят потенциалните ви клиенти в избран от вас период. Така ще идентифицирате тенденциите през всяко време от годината.

Google Keyword Planner. Без този инструмент не можете да правите сезонна оптимизация. Изключително подходящ е за новосъздадени уебсайтове. Трябва само да въведете няколко ключови фрази и ще ви бъдат изведени други, подобни на тях, обемът на търсене за всяка дума и увеличението/намалението в него.

Google Search Console. Този инструмент ще ви помогне да идентифицирате всички популярни търсения, специфични за вашия бизнес, през различните периоди на годината. Най-ефективен е за използване в началото на годината, за да си направите SEO план по сезони. Съдържа подробни отчети за кликвания, позиции по ключови думи, импресии, използвани устройства за търсене през последните 90 дни. Включва се и оценка на вашия конкретен ранк, както и сравнението му с конкуренцията.

SEMrush и BrightEdge. Най-добрият начин да разкриете SEO възможностите си е като следите конкуренцията. Подходящи инструменти за целта са SEMrush и BrightEdge. Можете да въведете фрази като „пролет“ или „Коледа“ и да видите кои от конкурентите ви се представят най-добре в тези области. Така ще успеете да идентифицирате стратегиите, които са следвали, за да издигнат позициите си, и това, което вие сте пропуснали да направите. Бихте могли да сравните съдържанието си с тяхното и да намерите начини да го подобрите.

Сезонната оптимизация е чудесна възможност най-вече за млади бизнеси да вземат своето от пазара. Дори и да изпитвате трудности да задържате високи позиции през цялата година, празничните дни и сезонните пикове във вашия бранш са периодите, в които можете да блеснете. Можете да използвате горните инструменти, за да идентифицирате силните и слабите си страни и да се подготвите добре за следващия силен сезон на пазара.

Related posts

Leave a Comment