Друго 

Твърди матраци: кой, кога, защо и как да ги избира

Твърдите матраци могат да бъдат намерени в линиите на почти всички производители. Тези модели осигуряват по-голяма подкрепа на гърба, по-малко гъвкавост при телесно тегло, устойчиви са на натоварването и следователно постоянно имат почитатели.

Предимства и функции в различните модели твърди матраци:

Полезно ли е да спите на твърд матрак и за кого са предназначени?

Вероятно вече сте чували истории за това, как някой е спал неудобно върху мек матрак, а когато се преместил върху дъската или пода веднага се отървава от всички проблеми. Разбира се не липсват и истории за комфорта от меките пера, в който човек потъва като в облак.

Кой може да спи върху твърд матрак?

Всички описани истории може да са истински и изпитани от някого, но никоя от тях да не е за вас.

Слушайте себе си, изберете нивото на твърдост според възрастта, теглото, проблемите с гръбначния стълб и здравето като цяло, начина на живот, обичайната позиция на съня и т.н. Всички хора са различни, затова за едни твърдите матраци за идеалната повърхност, а за други са вредни.

В идеалния случай, по време на сън, гръбнак трябва да заеме естествена позиция, да получи надеждна подкрепа и да накара притежателя си, напълно да се отпусне. Това се нарича ортопедичен ефект. На прекалено твърдата повърхност, може и да напряга. В това няма нищо полезно.

Много почитатели на съня хвалят твърдия матрак заради факта, че гръбнакът се простира и изправя. Междувременно, по природа гръбнакът на човек не е прав, но S-образен, има завой в долната част, който се нуждае от подкрепа. За раменете твърдата повърхност предпазва да се отпуснат.

Ето защо е по-правилно да се говори за ползата от съня на твърда стойка, а не на гръбначния стълб като цяло.

Какво ще се случи, ако вече имате проблеми в областта на лумбалната област или с кръвообращението?

Нищо добро. По-добре е да не се стига до крайности, да не спите на пода или дъски, а да купувате качествен твърд или средно твърд матрак.

Ето, защо сънят на твърд матрак е полезен при определени условия и за определена група хора, но не е за всеки. Тук се появяват твърди ортопедични матраци.

Кой се нуждае от твърди матраци?

Хората с тегло над 90-100 килограма, трябва да избират модели, които осигуряват удобна подкрепа на гърба. Тези матраци трябва да избегнат “ефекта на хамак”.

Не по-малко от твърдите матраци се нуждаят деца, подрастващи и млади хора под 25-годишна възраст. За правилното оформление на гръбначния стълб и позата, една твърда повърхност ще избегне деформации и проблеми в бъдеще.

Кой не може да спи на твърди матраци?

За хората, които са на възраст над 50-55 години, твърдите матраци са противопоказни. В тази възраст гръбнакът вече се нуждае от особено удобни условия за почивка, леглото трябва да бъде меко, а матракът леко да обгръща гърба.

Вредно е да спят на твърда основа и хора, страдащи с проблеми със ставите и кръвообращението, артрит и артроза. Твърдата повърхност упражнява допълнителен натиск върху меките тъкани, блокира кръвообращението, предизвиква изтръпване, подуване на крайниците, усложнения и влошаване на хроничните заболявания.

Тези матраци са противопоказани за хора с проблеми в лумбалния регион. Също така, те не се препоръчват на бременни жени.

Друга голяма група, които трябва да забравят за твърди матраци са тези с тегло под 55 килограма. За тях такива модели няма да осигурят правилната подкрепа на гърба.

Какви са твърдите матраци?

На първо място, твърдостта на матрака зависи от пълнежа. Най-често такова са кокосовите влакна. Те са естествено, щадящи околната среда, хипоалергенни, не поемат миризми и не гният. Това съединение се получава от твърди влакна, обработени с импрегнирани с латекс. Кокосовото влакно е устойчиво на тежки товари и се характеризира с повишена твърдост.

Някои видове полиуретанова пяна също могат да създадат твърди слоеве, т.е. изкуствен латекс. Този материал може да се похвали с повечето предимства на естествения латекс (с изключение на експлоатационния живот).

Полиуретановата пяна се справя с големи натоварвания (понякога до 140 кг на легло). Те са подходяща за тези, които не могат да свикнат с изключителната твърдост на кокосовите влакна.

При избора на твърд матрак най-важното е да не се прекалява с тази твърдост. Грешката може да доведе до проблеми с гръбначния стълб и много неприятни усещания.

Как да прецените дали вашият матрак е прекалено твърд:

Ако на сутринта чувствате болка в долната част на гърба;

Когато лежите равномерно върху матрака и ръката преминава свободно под талията, оставяйки още малко място;

Ако дълго време се мятате нощем и не можете да спите или в средата на нощта се събуждате от факта, че крайниците ви са изтръпнали.

Твърдите матраци са много удобни и за много хора, дори полезни. Тяхната покупка, обаче трябва да се третира внимателно и умело.

Надяваме се, че тази статия ще ви помогне да направите правилния избор.

Related posts

Leave a Comment