Дънни платки 

Raspberry Pi Zero – Най-малкият компюртър

Raspberry Pi Zero, за разлика от всякакви други компании които се опитват да правят все по-мощни и натокани компютри, очевидно те просто искат да направят един дребосък, които да може да се сравнява с един средностатистически телефон.
Днес, ще направим малка разбивка на структурата на Raspberry Pi Zero.

Още щом се появи на пазара, той вече беше продаден за няколко часа, лично аз исках да взема една бройка. До сега съм нямал нито един от моделите, но за както беше казано в някое от чуждестранните издания за ИТ техника — колкото едно кафе.

Вижте също – Sony Z5 – Първият смартфон с 4K на пазара.
Цената на Raspberry Pi Zero е 5 долара, но за България, за да можете да си го купите и прочие, може да ви излезе до 20лв. Така че, не разчитайте на дребни сайтове, а по-добре си го закупете от чужбина. Определено, ще трябва да почакате известно време, но поне ще няма да плащате излишни пари, само защото го купувате от сънародници.

Нека да преминем към съществената част – новостите. Те реално погледнато са само две – размера и производителността. На някой снимки се вижда, че Raspberry Pi Zero е по-малък от банкнота от 5 долара. Другото, за което е най-спекулиран е, че е с 40% по-бърз и по-добър от първия си модел Raspberry Pi. Все още никой не е успял да даде подробна информация за малкия компютър, тъй като все още се изпращат до различните потребители и за това ще отнеме време.


Ако обаче, се интересувате от това, какво се крие под капака на малкия компютър, ето:

1Ghz, Single-core CPU
512MB RAM
Mini HDMI and USB On-The-Go ports
Micro USB power
HAT-compatible 40-pin header
Composite video and reset headers

Говори се, че ще можете да инсталирате Raspbian на този мъник, но още никой не е доказал как е положението с производителността на машинката.

Всеки случай, този път имате само 2 USB порта, които ще ви стигнат за една мишка и клавиатура.
По-малък размер, но повече мощност? Не мисля, по-скоро по-малък размер, по-малко пари, но ако можете да си купите 2 или 3 бройки от Raspberry Pi Zero и да ги съчетаете, то тогава може да има по-голяма полза от тях. Или това вече са новите мозъци за роботите?

 

 

Related posts

Leave a Comment