Мрежа 

Tenda представи лесен за конфигуриране домашен рутер (ревю)

Домашната безжична мрежа отдавна не е някаква екзотика и производителите на wireless рутери отдавна се надпреварват да правят своите устройства по-достъпни за конфигуриране и използване. От запазена територия за специалистите по компютърни мрежи, те постепенно се превръщат в масови потребителски устройства, достъпни и за хора без особени технически познания.

Един от най-новите примери, демонстриращи тази тенденция, е моделът N301 от серията Wireless N300 Easy Setup Router на компанията Tenda. В редакцията на Smartnews.bg получихме възможност да тестваме едно такова устройство и впечатленията ни от него са наистина добри.

Лесен за конфигуриране и използване

Както намеква и наименованието му, безжичният рутер е създаден специално за да улесни частните потребители и да бъде лесно инсталиран в домашни условия. Въпреки това, по наша преценка моделът може да се използва пълноценно и в малки или средни по големина офиси, чието обезпечаване с безжична свързаност не изисква особено проектиране.

Комуникационни възможности

N301 е съвместим с безжичния стандарт IEEE802.11n и поддържа още стандартите IEEE 802.3/3U и IEEE 802.11g/b. Скоростта му за безжичен пренос на данни достига до 300 Mbps.

Приложения

Това го прави особено подходящ за всевъзможни уеб активности като четене и създаване на електронна поща, чат комуникация, стрийминг на видео съдържание, онлайн видеоигри и какво ли още не.

Едно от предимствата на модела е, че той може ефективно да се използва като клиентско устройство за свързване с мрежата на местния интернет доставчик или да предоставя интернет до отдалечени ъгли на големи сгради, елиминирайки т.нар. „мъртви“ точки в офисите или домовете.

Интерфейси

Рутерът е оборудване с два броя 5dbi антени, които правят сигнала достатъчно качествен и надежден. Интерфейсите му включват един 10/100Mbps WAN порт, и три 10/100Mbps LAN порта, но не разполага с USB порт. Работи в честотния диапазон между 2.412GHz и 2.472GHz.

Сигурност

Рутерът предоставя безжична сигурност посредством поддръжката на технологиите 64/128bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, както и WPS.

В заключение

С възможностите си за изключително лесен сетъп за няколко минути, както и с надеждната си, и сигурна комуникация този безжичен рутер е много подходящ за всевъзможна домашна употреба в горе долу всякакви типове домове. Освен това със своя капацитет и функции за защита, той може да бъде използван ефективно и в малки и домашни офиси.

Related posts

Leave a Comment